2010. december 4., szombat

Nagy léptekkel


A kép a Pecserszka Lavra (barlangkolostor) kertjében készült. A kolostort 1051-ben, Bölcs Jaroszlav uralkodása idején alapította két szerzetes. 1990-ben a UNESCO felvette a Világörökség listára.

A barlangok régi kriptáknak, mumifikálódott szerzeteseknek, és egyéb vallási ereklyéknek adnak otthont. A helyiek számára ez gyakorlatilag szent hely, és ezt az ember azonnal érzi a légkörben, amint a kolostor területére lép.  A katakombák tipikusan az a hely, amit egyszer látni kell, de a klausztrofóbiások hátrányban vannak: nagyon szűk föld alatti folyosókon kell végigmenni, és az érzést még fokozza, hogy több csoportban engedik le az embereket és a csoportok sokszor egymással szemben közlekednek... Az egyetlen fényforrást a látogatók kezében lévő 1-1 szál gyertya biztosítja, amit úgymond belépőjegyként kapnak a pénztárnál. Aztán odabent meg lehet aggódni, hogy valaki nehogy begyújtsa a ruhánkat/hajunkat...

A kolostorról bővebben Ági Kijevi blogján olvashattok.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kép, és újabb hasznos információk. Még a végén kedvet kapok, hogy egyszer elmenjek oda. :)
    Még a belépő árakról írhatnál valamit. Na nem azért, mert holnap megyek, csak kíváncsi vagyok, milyen szinten mozognak. :)

    VálaszTörlés
  2. Remek kép! A pap és a temlom együtt adja a kép különlegességét.
    Barlang és kripta? Én ugyan le nem mennék, főleg hogy még fel is gyújthatják az embert! :))

    VálaszTörlés
  3. Olyan sokféle szempont szerint lehet vizslatni ezt a képet, hogy az csak na. Ez persze így elég hülyén hangzik, de akkor is. Kicsiben a komplex hatás él, mint kompozíció. A nagyot megnézve belejön a pópa ábrázata, ami meglehetősen beszédes, és érdekesen harmonizál az egész közeggel. Aztán észbe kap az emberfia, hogy a barnítás meg meleggé, és intimmé teszi az egészet.
    El sem olvastam még a szöveget, annyira lekötött a kép.
    Na mindegy, olvasok is :)

    VálaszTörlés
  4. Belépőkről most nem tudok írni - fogalmam sincs, mennyibe kerül... De úgy általánosságban elmondható, hogy nem különösebben drága hely (kb. Bp-i árak).

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...