2010. december 24., péntek

Karácsony Kijevben (Christmas in Kyiv)



Ez az első Kijevben töltött karácsonyunk. Bár itt most még csak nekünk, külföldieknek van karácsony: a pravoszláv karácsony január 6-án van. Ehhez annyiban alkalmazkodunk, hogy a ma feldíszített fenyőfát majd csak január 7-én szedjük le. Na meg pesze, 6-án is megünnepeljük a karácsonyt :-)

A karácsonyi készülődést november végén kezdtem felfedezni a városban, azóta egyre több karácsonyi cuccokkal lehet találkozni az utcákon és üzletekben. Díszeket sikerült vásárolnunk, azonban szaloncukor itt nincs :-( Kis csokifigurákat szokás a fára aggatni a díszek mellé, de azt nem igazán szeretjük, hát kihagytuk. És továbbra is tombol a nyúlőrület: mikulásruhába öltözött nyuszi mindenhol - díszeken, kirakatok üvegén, Mikulás-csomagban, csomagolópapíron, ruhákon, sapkákon...

Itt nem árulnak karácsonyfát minden sarkon december elejétől (mint Pesten), most még csak a nagyobb piacokon lehet rábukkanni a faárusokra. Állítólag 26-27-én kezdődik a dömping, itt nem szokás hetekkel korábban beszerezni a fenyőt (ezt sem sietik el a helyiek). Féltem a favásárlástól: Pesten mindig műfánk volt, de idén úgy döntöttünk, hogy élőfát díszítünk az ünnepekre. És persze nagyot szerettünk volna, de nem túl nagyot... meg szépet, formásat, illatosat, frisset... Gondoltam, lesz majd nagy válogatás, aztán amikor már kellő képpen nyűgösek és fáradtak leszünk, akkor megvesszük, ami éppen ránk dől... Ehhez képest kimentünk a piacra, ránéztünk egy fára - majdnem jó volt, ránéztünk egy másikra - tökéletes volt. Megvettük, hazahoztuk és most a díszítésre vár :-)

Ha már úgy hozta a sors, hogy külföldön karácsonyozunk, úgy gondoltam, hogy a hagyomás hazai sütik (bejgli, mézeskalács stb.) mellé szentestére egy helyi főételt készítek - a neve varenyiki. Ez egy afféle töltött tészta, mint a tortellini, csak annál nagyobb. Különféle töltelékkel és szósszal készítik, én a krumplitöltelékes gombaszószos változat mellett tettem le a voksot - majd jön az élménybeszámoló, hogyan sikerült.

A bejegyzés írásakor Jézuskánk még nem készült el a mi fánkkal, ezért Kijev karácsonyfáját mutatom most meg. Van egy kis olvasmány a fáról Ági Kijevi blogján, ajánlom figyelmetekbe.

A pravoszláv karácsonyról és a helyi szokásokról is lesz szó - januárban :-)

***




***

Idén igazán finomra sikerült a mézeskalácsom! :-)))


***

Mézeskalács-illat, ünnepi készülődés - és a kandalló mellege, a tűz ropogása...
Így telik első külföldi karácsonyunk.

 BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

9 megjegyzés:

  1. Áldott, békés karácsonyt nektek is! A képek alapján nagyon szép és hangulatos lesz :)

    VálaszTörlés
  2. Furcsa, hogy nincs szaloncukor...viszont én szeretem a csokidíszeket is!
    Lehet, hogy a nyúlőrület jövőre ide is elér majd? :)
    Még szerencse, hogy már kaptatok fenyőfát, hiszen csak az az igazi, a műfenyőnek nincs illata (igaz, a levele viszont nem hullik le).
    A Kijevi "Milka" fenyőfa díszítése igencsak érdekes, már-már csicsás :)
    A mézes sütid nagyon szép, és biztos nagyon finom is!
    Nincs is romantikusabb egy kandallótűznél eltöltött karácsony esténél!

    Boldog Karácsonyt nektek is!

    VálaszTörlés
  3. Áldott, békés karácsonyt kívánok ehelyrül es! :D

    VálaszTörlés
  4. Jó érzés lehet "előre" ünnepelni azok között, akik még csak a hétköznapjaikat élik ma este.
    A Tiétek legyen igazi, szeretetteli az elkövetkezendő napokban!

    VálaszTörlés
  5. Mifelénk a töltelékes káposzta a hagyományos étel ilyenkor és persze mákos és diós kalács. Na meg a narancs, ami a gyermekkorom karácsonyait juttatja eszembe, mert akkoriban csak karácsonykor jutottunk narancshoz. Idén is vettem két veder(!) narancsot, legyen igazi karácsonyunk...:-)
    Boldog ünnepeket kívánok Nektek a messzi Ukrajnában.

    VálaszTörlés
  6. Boldog Karácsonyt neked is, Vivien!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...