2011. május 8., vasárnap

Lembergi villamosok





Lemberg volt az első város a mai Ukrajna területén, ahol 1880-ban elsőként állítottak forgalomba lóvontatású városi vasutat, a járművek átlagsebessége 6,4 km/h volt. 1894-től járják villamosok az utcákat, a lóvasút 1907-ben szűnt meg. A látszat szerint azóta sem a pályákra sem a járművekre nem fordítottak sok gondot-pénzt... A villamoskocsik valószínűleg nem sokkal haladják meg a lóvasút 6,4 km/h-s átlagsebességét - a ramaty állapotú  sínek és a régi szerelvények többet nem nagyon bírnak :-(

Ahogy előző bejegyzésemben írtam, Lemberg nagy része lepusztult állapotban van. Kár érte, mert szépséges város lehetne. Az óvárost az UNESCO 2001-ben a Világörökség részévé nyilvánította - jó lenne, ha ehhez méltóan fel is újítanák és gondoznák.

3 megjegyzés:

  1. Szép városképek, csúnya villamosok :)
    Látom ott is divat mindenféle ízléstelen reklámokkal elcsúfítani a "tujákat". Bár lehet, hogy azok tartják össze a rozsdás járműveket :)
    Az első képen lévő épület nagyon hasonlít a Debreceni városházára.

    VálaszTörlés
  2. Nem is olyan csúnyák a villamosok, főleg ha elvisznek oda ahová kell lassan de biztosan.

    VálaszTörlés
  3. "A villamoskocsik valószínűleg nem sokkal haladják meg a lóvasút 6,4 km/h-s átlagsebességét - a ramaty állapotú sínek és a régi szerelvények többet nem nagyon bírnak :-("

    Legalabb van idő a városnézésre - igaz a helyi lakosokat ez nem vigasztalja. :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...