2011. január 6., csütörtök

Pravoszláv karácsony Kijevben






Rövid időn belül ez a második karácsonyunk Kijevben: decemberben megünnepeltük a katolikus karácsonyt, ma pedig a pravoszláv karácsony van soron :-)

Az orosz tanárom, Ányja mesélt nekem a helyi szokásokról, hagyományokról - ezeket osztom meg most veletek.

A karácsony az ukránoknál teljes egészében a családé. Ahogy Ányja fogalmazott: a szilveszter hangos ünnep, a karácsony azonban csendes. Tilos ezen a napon kiabálni, vagy akár a rosszalkodó gyereket megfenyíteni - mindez a mai napon bűn. Szilveszterkor zsong a város, viszont karácsony este szinte egy embert sem látni az utcákon.

Napközben (mint ahogy nálunk is december 24-én) a nők a konyhában serénykednek, a férfiak pedig (minő meglepő) alkoholbeszerzésen vannak :-) A hagyományos karácsonyi menü 12 fogásból áll (a 12 apostolt szimbolizálván). Minden otthonnak megvannak a maga kedvenc ételei, azonban az úgynevezett "kutyjá" kötelező mindenhol. Ezt is ahány ház, annyiféle képen készítik: alapja gabonakása, ebbe teszik aztán a magvakat, diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket - hol mit szeretnek. A "kutyjá"-ból mindenkinek 3 kanálnyit kell ennie. A szerepe kb. annyi, mint nálunk az újévi lencsefőzeléknek: gazdagságot "hoz".

Kedves gesztus, hogy a vendéglátó és a vendég kölcsönösen megajándékozzák egymást kaláccsal. A hagyományos karácsonyi kalácsnak koszorú formája van, közepére gyertyák állítanak, köréje aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót szórnak.

Korábbi "ünnepes" bejegyzéseimben volt már szó arról, hogy az ukrán hagyományok szerint az ajándékozás nem karácsonykor, hanem szilveszterkor történik. Nem baj, ajándék nélkül is jó összeülni, enni-inni :-)

***

Idén mi vidámra vettük a karácsonyfát: telepakoltuk kispajtással :-)














4 megjegyzés:

  1. A kispajtások nagyon tetszenek! Kár, hogy itt nem kapható ilyesmi.
    12 fogásos menü? Hmm, tudnak ezek az ukránok élni! :)
    A "kutyát" én is megkóstolnám :)

    Akkor még egyszer: Boldog Karácsonyt nektek!

    VálaszTörlés
  2. A 12 fogásos menün én is elgondolkodtam. Előtte egy 3 napos böjttel el tudnám képzelni.:)
    Békés pravoszláv karácsonyt!

    VálaszTörlés
  3. Olvasván a szöveget, az elején kimaradt egy vessző, és azt gondoltam, hogy Ányja az anyja akart lenni... :D Majd rájöttem, hogy "kutyjá" sem kutyahús... :D
    A 12 fogás pedig brutális lehet. :)
    Ja, és nem ér, hogy Ti 2x ünnepeltek. :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes olvasmány az ukrán karácsonyi szokásokról! Köszönöm! Édespofák ezek a kispajtások, de a szakállas az nagy figura! :)Hanem kíváncsi vagyok, mi szerepelhet egy tizenkééét fogásos menüben? Még végigkóstolni is nagy falat!
    És újfent boldog karácsonyt nektek! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...