2011. január 17., hétfő

Muralissimo - avagy graffiti Kijev módra




Kicsit utána olvastam ezeknek a graffitiknek. 2010-ben Kijev város önkormányzata valamint a Kyiv City Art Gallery az ukrajnai Német és Francia Nagykövetség pártfogásával egy nagyszabású projektbe kezdetett, melyet International Street Art Festival Kiev Muralissimo névre kereszteltek. A fesztivál célja, hogy városszerte art graffitivel élénkítsenek-frissítsenek fel régi (olykor romos) épületeket . A városvezetés nem szól bele a művészek munkájába, a festékszórók ördögei találják ki, hogy mi kerüljön a falra. A projekt két évig tart, így a művészek az UEFA EURO 2012-re szépen "kiszínezik" a fővárost. A fesztivál végén katalógust adnak ki a falfestményekről, így az érdeklődők végigjárhatják a városi kiállítást. Gondolom, már a művek elkészültekor lefotózzák a házakat az illetékesek, mert kétséges, hogy két év múlva még teljes pompájukban lesznek láthatóak...

Mint utóbb kiderült, a Kipingálva című bejegyzésemben szereplő graffiti is a fesztiválnak köszönhető.

Ez a graffiti is a Muralissimo fesztivál szülöttje. A romos épületben még van lakó, mi nem mertünk bemenni a lépcsőházba...








És a ház másik oldala...

 Erkélyek, ahonnan már nem tanácsos nézelődni...


Még több érdekesség a házról és a fesztiválról Ági Kijevi blogján olvasható.

4 megjegyzés:

  1. Fénykorában szép lehetett ez az épület, kár, hogy hagyták így leromlani.
    Érdekes ez a graffiti sztori, a képeken látható "festmény" is igazán nagyon jó. Azt hiszem lassan juttatást igényelhetsz a Kijevi turisztikai hivataltól a város népszerűsítéséért! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ja, Paparazzonak igaza van. :)

    VálaszTörlés
  3. Szegény ház! Tényleg jó romos! A benne lakók meg, igencsak bátor emberek, vagy nem törődnek... A graffiti alkotója tökéletesen vázolta a ház ingatag szerkezetét, figurái meg valószínű a lakók félelmét tükrözik. Érdekes mindenképp!

    VálaszTörlés
  4. Ezek a graffitik egy kicsit feldobják a város hangulatát. Ezzel a plusz infóval már megint tanultunk valamit Kijevről.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...