2011. január 19., szerda

A Macskás ház


Koska (magyarul: cica) becenévvel követelező téma a Macskás ház :-)

Az 1909-ben épült gótikus elemekkel díszített apartmanház Yagimovsky ezredes tulajdonában volt, ezért hivatalos neve Yagimovsky ház volt, viszont mindenki csak Macskás házként emlegeti. A házat díszítő állatok (macskák, baglyok) miatt elterjedt a legenda, hogy az épületet a legendás Gorodetsky tervezte (mivel a nevéhez fűződik az "Állatos ház"), azoban ezen szépséghez valójában semmi köze a neves építésznek. Jelen esetben Vlagyimir Bezsmertny építészt kell dícsérnünk a munkáért. Egy másik legenda szerint nagyon sok itt élő nő szenvedett valamilyen balesetet. A baglyok a bölcsességet szimbolizálják, míg a macskák a gonosztól védenek :-) A rémtörténetek ellenére sok híresség lakott itt az évek során, sőt állítólag ma is híres-neves emberek laknak a lakásokban.

Bezsmertny magyarul = halhatatlan. Az épület valóban halhatatlanná tette a mestert :-) Természetesen egyéb híres építmények is kapcsolódnak Bezsmertny nevéhez, pl. a legöregebb ma is meglévő kijevi híd, amely 1897-ben épült (korábban is épült híd itt, viszont azok egyike sem áll már).








Az épület falán egy kis emléktábla "hirdeti", hogy a ház lakója volt a tudós-mérnök S.P. Timosenko is.


Egy kis olvasnivalót Ági Kijevi blogján is találtok a házról.

7 megjegyzés:

  1. Ez is egy szép épület! Tetszenek a részletfotók, jól kiemelted a lényeget.
    És végre megtudtam azt is, hogy mit jelent a KOSKA! :))
    (milyen betűtípus az, amivel ráírod a képekre?)

    VálaszTörlés
  2. Szóval ez egy "Cica-blog" :D
    Nagyon szép az Állatos ház! Hanem azt a drótot nem lehetett volna valahogy kioperálni onnan? Tetszenek az ablakos képek is nagyon, szeretem ezeket a régi, díszes ablakokat.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű szecessziós épület, stílusában hasonlít a Székelyudvarhelyi Tamási Áron gimnáziumra. Szépen bemutattad Cica :-)

    VálaszTörlés
  4. Curlz betűtípust használok.
    A kábelek klónozásához nem volt türelmem, hát így hagytam :-)

    Köszönöm mindenkinek az érdeklődést!

    VálaszTörlés
  5. Kicsit irigyellek! :)
    Nagyon szeretném, ha (még)egyszer nekem is ennyi időm és lehetőségem lenne magamba szívni egy idegen várost, kultúrát. Nem tudom, hogyan tervezed a jövődet, de ha elkerülsz onnan, mindig vissza fogsz vágyni Kijevbe! Ezt én már látom a fotóidból! :)

    VálaszTörlés
  6. én sem tudom, hogyan alakul a jövő, de az biztos, hogy hiányozni fog a város, ha visszaköltözünk Pestre. azt már most elhatároztam, hogy évente egyszer egy hosszú hétvégére visszalátogatunk :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...